Определение № 2/12.01.2021г. по гр.д. № 139/2020г.

 

Съдия докладчик: Елка Хаджиева

 

Производството е по реда на чл. 118, ал.2 във вр. с ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 119, ал.3 и чл.105 от ГПК.

Постъпила е искова молба от “....” АД гр. С., чрез пълномощника си Г.Ф.Д. срещу Д.Л.И., ЕГН *** с постоянен адрес: гр. Д., ж.к. …., вх. , ет., ап…. и настоящ адрес: гр. Ч., кв. , с правно основание чл. 422 ал.1 във връзка с чл. 415 ал.1 от ГПК, с цена на иска 9356.20 лева.

С Разпореждане № 369/15.10.2020г. на РС- Чепеларе е изпратен препис от исковата молба, с указания, че има право на отговор в едномесечен срок от получаването.

Ответника е получил съобщението на 25.11.2020г. и на 29.12.2020 г. /видно от пощ. клеймо/ е депозирал отговор на исковата молба, с който прави възражение за неподсъдност.

Съдът намира, че възражението е направено в срока по чл. 119, ал. 3 от ГПК, поради което е допустимо за разглеждане, а разгледано по същество е основателно.

Законът посочва чрез правилата на местната подсъдност, пред кой между различните районни или окръжни съдилища следва да бъде предявен иска. Делото е местно подсъдно на този съд, с района на който то се намира в посочена от закона връзка. От различните връзки ГПК определя една от тях като общ критерий за местна подсъдност, който се прилага за всички граждански дела, за които не е предвидена друга териториална връзка. Този общ критерий е посочен в чл.105 от ГПК, според който искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес на ответника. Възражението за подсъдност по местожителството на ответника има за цел да осигури удобен за възразяващия ответник район за провеждане на съдебните процедури в мястото предпочетено от самия гражданин и оповестено по реда на Закона за гражданската регистрация като негов постоянен адрес. Правото да се ползва от това възражение е предоставено лично на ответника, който следва да го упражни в рамките на срока по чл. 119 ГПК. От представените към отговора на исковата молба удостоверение за постоянен адрес изх. № 6172/29.12.2020 г., издадено от Община гр. Д. и удостоверение за настоящ адрес изх. № 2181/24.08.2020г., издадено от Община гр. Д. се установява, че ответника Д.Л.И. е с постоянен и настоящ адрес: гр. Д., община . град, обл. Д., ж.к. .... № , вх. , ет. , ап. .

Съдът намира, че делото не му е подсъдно, ответника е с постоянен и настоящ адрес: гр. Д., община Д.- град, обл. Д., ж.к. .... № ..., вх. ..., ет. ..., ап. ..., поради което делото следва да бъде разгледано от РС –Добрич. За това на основание чл. 118, ал.2 във вр. с ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 119, ал.3 и чл.105 от ГПК следва производството по делото пред Районен съд- Чепеларе да бъде прекратено, и същото изпратено по подсъдност на Районен съд - Добрич, който е компетентен да разгледа и реши делото по същество.

По изложените съображения, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 139/2020 г. по описа на РС- Чепеларе.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд – Добрич.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва в едноседмичен срок пред СмОС, считано от получаване на съобщение.